Kinderen de dupe van btw-verhoging

De voorgenomen btw-verhoging op logies van 9% naar 21% raakt kampen voor kinderen en jongeren namelijk zwaar. Veel scholen, maatschappelijke stichtingen én organisaties voor het jeugdwerk, sport en cultuur maken voor hun week(end)- en zomerkampen gebruik van accommodaties voor groepen. Accommodaties die straks het hogere tarief moeten rekenen.

Waardevol voor de ontwikkeling

Op kamp gaan is zeer waardevol voor de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Samen met leeftijdsgenoten actief op pad. Niet leunen op je ouders maar zelf de problemen oplossen. Met elkaar ontdekken wat de natuur te bieden heeft. Zelfvertrouwen opdoen en vrienden maken. Voor het eerst zien dat het écht donker kan zijn. Het is een snelkookpan voor persoonlijke- en sociale ontwikkeling. In een paar dagen tijd leer je samenwerken, talenten ontwikkelen en zelfredzaam zijn. Het kamp is meer dan alleen plezier, het geeft een enorme boost aan de ontwikkeling van het kind.

Groepsaccommodatie in het bos

Kansenongelijkheid

De afgelopen jaren zijn de kosten voor kampen al fors toegenomen door stijgende energiekosten en een hoge inflatie. Een extra verhoging op de btw maakt werkweken, zomer- en weekendkampen voor veel jeugdgroepen, sportclubs en organisaties in de cultuursector onbetaalbaar. Hiermee neemt de kansenongelijkheid onder kinderen verder toe en worden steeds meer kinderen de kans ontnomen om samen met leeftijdsgenootjes leerzame en uitdagende ervaringen op te doen.

Deze kansenongelijkheid zie je al in de dagelijkse praktijk. Steeds meer ouders kunnen deelname aan het schoolkamp, de zomervakantie of het lidmaatschap bij de vereniging niet meer betalen. Dit blijkt ook uit de forse toename van aanvragen bij externe fondsen zoals het Jeugdeducatiefonds en het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Uiteindelijk is dit niet houdbaar en het risico bestaat dat scholen, sportverenigingen en organisaties steeds vaker zullen besluiten geen kampen meer te organiseren. Niet omdat ze de toegevoegde waarde niet inzien maar omdat ouders het niet meer kunnen betalen en niet alle kinderen mee kunnen.

Nog even op een rij

Kostenstijging: Jeugdkampen zijn vaak al prijzig voor gezinnen. Een btw-verhoging van 9% naar 21% zal de financiële drempel verder verhogen. Kinderen uit minder welgestelde gezinnen worden hierdoor buitengesloten.

Sociale ontwikkeling: Kampen bieden een unieke omgeving waarin kinderen samen spelen, leren en groeien. Ze ontwikkelen vriendschappen, leren conflicten oplossen en bouwen zelfvertrouwen op. Een btw-verhoging beperkt deze waardevolle ervaringen.

Kansenongelijkheid: Juist voor kinderen die het al moeilijk hebben, zijn (school)kampen van onschatbare waarde. Ze ervaren een andere omgeving, ontdekken de natuur en leggen nieuwe vriendschappen. Een btw-verhoging vergroot de kloof tussen kansrijke en kansarme kinderen.

Verhalen van gasten

De onschatbare waarde van het (jeugd)kamp blijkt ook uit alle verhalen van gasten, organisatoren en vrijwilligers. Lees de verzamelde verhalen of deel je eigen verhaal en geef elk kind de kans op kamp te gaan, plezier te maken en te groeien in de ontwikkeling.